Ο Όμιλος

Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ανοικτής Θαλάσσης Αρτέμιδας,(Ι.Ο.Α.Θ.Α.), ιδρύθηκε το 1986 από μία ομάδα ανθρώπων πού κοινό χαρακτηριστικό τους πέρα από την αγάπη για τη θάλασσα και την ιστιοπλοία ήταν και η αγάπη τους για την Αρτέμιδα αφού σχεδόν όλοι τους ήταν παραθεριστές της περιοχής.

Με γνώμονα αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά ξεκινά ο νέος όμιλος τη ναυταθλητική δραστηριότητά του. Ήδη τα ιδρυτικά μέλη μοιράζονται αρμοδιότητες και τομείς ευθύνης για την δημιουργία αθλητικής υποδομής Ανοικτής Θαλάσσης σε όλο το Νότιο Ευβοϊκό κάτι πού μέχρι τότε ήταν ανύπαρκτο.

Πόλεις της ευρύτερης περιοχής μας όπως το ΜΑΡΜΑΡΙ και η ΚΑΡΥΣΤΟΣ γεύονται τις φωνές καιτα γέλια από τις παρέες των ιστιοπλόων που τις επισκέπτονται με αφορμή τη διοργάνωση κάποιου αγώνα.

Επισκέψεις ναυταθλητικών σκαφών από τη Χαλκίδα και άλλες γειτονικές πόλεις, για συμμετοχή σε αγώνες, είναι πλέον γεγονός. Ένα νέο χρώμα και μία άλλη ποιότητα ανθρώπων έχει δώσει πλέον το στίγμα της και έχει πολιτογραφηθεί στην πόλη , είναι “οι ιστιοπλόοι”.

Ο Ι.Ο.Α.Θ.Α. είναι καθιερωμένο ναυταθλητικό κύτταρο του χώρου και ανελλιπώς διοργανώνειιστιοπλοϊκούς αγώνες που είναι ενταγμένοι στο επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, στο πρόγραμμα της οποίας για την περιοχή του Ν. Ευβοίκού οι διοργανώσεις του κατέχουν δεσπόζουσα θέση.

Η δύναμη των ναυταθλητικών σκαφών του ΙΟΑΘΑ ανέρχεται σε Δέκα έξι ιστιοπλοϊκά σκάφη, τα οποία ελλιμενίζονται στο λιμενίσκο Αρτέμιδας, εκ των οποίων ένα έχει αγοραστεί από τον ΙΟΑΘΑ, δύο παλαιά ιστιοπλοϊκά σκάφη έχουν παραχωρηθεί από τη Γ.Γ.Α. και τα άλλα δέκα τρία είναι ιδιοκτησίας των μελών του.

Όλα τα σκάφη του ομίλου εκπληρώνουν τη βασική τους υποχρέωση και μετέχουν στις δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες εκτός της συμμετοχής στις ναυταθλητικές εκδηλώσεις είναι και η συμμετοχή σε αγώνες άλλων ομίλων της ευρύτερης περιοχής καθώς και άλλων περιοχών όπως του Σαρωνικού και του Κορινθιακού κόλπου.

Επιπλέον ο ΙΟΑΘΑ διοργανώνει και θαλασσοπλοίες (θαλάσσιες περιηγήσεις) με σκοπό την αναψυχή και τη σύσφιξη των σχέσεων των μελών και των οικογενειών τους.

Εκτός από την αμιγώς θαλασσινή δραστηριότητα, ο ΙΟΑΘΑ τη χειμερινή περίοδο διοργανώνει και εκδηλώσεις όπως η “βραδιά φασολάδας” κάπου μέσα στην Σαρακοστή και η βραδιά της απονομής επάθλων στις αρχές του χειμώνα.

Ο Ι.Ο.Α.Θ.Α. από την εποχή της ιδρύσεώς του ασχολήθηκε και με τη διάδοση της ιστιοπλοίας. Μέχρι και το 1996 διοργάνωνε τα ελεύθερα μαθήματα ιστιοπλοίας “ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ” τον ομώνυμο μήνα, με σκοπό την διάδοση της ναυτικής τέχνης στους νέους της περιοχής.

Από το 1997 έχει ενεργοποιηθεί η ΣΧΟΛΗ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ και ήδη πλέον απόφοιτοί της πλαισιώνουν τις εκδηλώσεις είτε ως κυβερνήτες, είτε ως πληρώματα σκαφών.

Ήδη όπως όλοι πιστεύουν είναι κοντά ο χρόνος δημιουργίας του νέου λιμένα – μαρίνας του δήμου πού πλέον θα καλύψει τις απαιτήσεις διεθνών ναυταθλητικών εκδηλώσεων επ’ ωφελεία της πόλης γενικότερα.

Τα σχέδια και ο προγραμματισμός των ανθρώπων του ομίλου αναφέρονται στη μελλοντική δυνατότητα διοργανώσεως αγώνων διεθνούς ενδιαφέροντος και συμμετοχών. Αυτό για να υλοποιηθεί, πέραν από τις αναμφισβήτητες ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού του, απαιτείται και η δημιουργία ανάλογης υποδομής.